Ohlédnutí za rokem 2012

Hodně mě inspirovaly články, kde lidé hodnotí svůj posun v práci za poslední rok. Asi nejvíce inspirativní je podcast od Mária Roženského, který popisuje svůj „pád“ a poté svůj vzestup. Hodně zajímavé ohlédnutí za uplynulým rokem napsal také Martin Matějka. Snad podobných článků ještě přibude, jelikož jsou opravdu inspirativní. Sám jsem se rozhodl napsat své zhodnocení roku 2012 a už se těším, až budu psát zhodnocení pro rok 2013, a poté si tento článek přečtu, tedy pokud ještě dnes nebude ten konec světa :)

Sázka na špatné lidi

Začátek roku byl ve znamení sázky na špatné lidi, a to jak lidé pro spolupráci, tak i klienti. Nastala spousta problémů: neplatiči, opakované problémy ze strany klientů, různé vymýšlení si důvodů jak oddálit platby, výměny názorů při budování projektů a další dohady. Byl jsem moc rád, když toto období skončilo. Od neplatičů mi pomohl především právník a smlouvy, za něž jsem moc rád, i když stály majlant. Naučil jsem se mít v platbách systém a říkat kouzelná slova: „smlouva, předávací protokol, záloha, specifikace požadavků nebo objednávka“. Je jasné, že mě to vždy neochrání, což se také potvrdilo, ale myslím, že to předešlo jiným možným problémům. Poslední dobou ale slyším jiné názory, že právě smlouvy svazují a někteří je nemají vůbec. Pěkné srovnání padlo na Barcampu v Ostravě, kde Robert Němec byl pro smlouvy a všechny důležité papíry a na druhé straně Michal Kubíček, který je neřešil a vychází s klienty výborně.

Jsem ale moc rád za to, že se toto vše stalo, jelikož mi to otevřelo oči a vše jsem to bral jako drahou, ale asi nejcennější zkušenost do života. Sundal jsem růžové brýle a začal se na svět podnikání dívat trochu jinak.

Hledat si své místo

Podnikat, snažit se při tom ještě vzdělávat, pomáhat v domácnosti a scházet se s kamarády je hodně věcí, ale na vše čas není. Pokud člověk chce něčeho dosáhnout, tak musí makat, alespoň to je můj pohled na věc. Bohužel spousta kamarádů toto nedokázala pochopit, že s nimi nebudu chodit na pivko tak často, jako kdysi na vysoké škole, a začali se ke mě chovat úplně jinak. Nejsem ale ani první, ani poslední, komu se toto stalo. O to více si vážím kamarádů, ať jsou to ti, kteří mi zůstali, nebo ti, které jsem tento rok získal.

Hledat si své místo jsem také začal i co se týče náplni práce. Programoval jsem webové stránky a redakční systémy, dělal jsem analýzy a návrhy složitějších webových systémů, snažil se zdokonalovat v SEO, zjišťovat možnosti marketingu a využití sociálních sítí, naplno se věnoval doménovému poradenství a další činnosti. Vzdělávat se je jedna věc, ale provádět vše jako služby je věc druhá. Nechtěl jsem být ten, který „dělá vše, ale nic neumí pořádně“. Proto jsem se zaměřil na affiliate marketing, testování použitelnosti a doménové poradenství. K tomu provádím tvorbu stránek a složitějších systémů pro vybrané klienty. Myslím si, že toto zaměření je mnohem lepší, než dělat spoustu věcí najednou. I nadále se snažím udržet si všeobecný rozhled a vzdělávat se.

Studium, vzdělávání a větší socializace

Tento rok byl ve znamení studia. Začal jsem daleko více číst. Ze začátku to byly spíše technické knížky na téma SEO, Google Analytics, Webová analytika a další. Postupem času jsem spíše přešel na knihy motivační a o podnikání, o čemž jsem napsal článek. Nyní čtu minimálně 30 minut každý den a zatím to pilně dodržuji. Příští rok se má knihovnička rozroste o další spoustu knih a už se na to těším. Tolik, co jsem přečetl tento rok, jsem přečetl naposledy v prvním roce na střední škole.

Knihovnička

Také jsem začal daleko více číst články v magazínech, na blozích nebo různá fóra, abych si rozšířil obzory a zůstal v obraze. Poznal jsem díky tomu spoustu zajímavých lidí a většinu z nich jsem dokonce mohl poznat osobně, a to především díky NetSrazům a IMsrazům. Lidé, kteří zde chodí, jsou hodně inspirující. Se spoustou z nich jsem navázal spolupráci a jsem za ně moc vděčný. Důležitým krokem bylo podle mě také založení Twitteru a blogu, což mě hodně posunulo dále.

Tento rok jsem utratil poměrně hodně za vzdělávací kurzy nebo školení, a příští rok se chystám investovat do sebe mnohem více. Zatím se mi všechny takto vynaložené finance vracejí a je dobré se zdokonalovat v jednotlivých činnostech a nezůstat stát na místě.

Hodně důležité jsou pro mě různé srazy, konference nebo další akce, kde se mohu potkat s novými zajímavými lidmi, ať jsem v pozici přednášejícího nebo účastníka. Super byly akce JetpackWeekend, Barcamp, Magiclist, Affiliate konference, JsmeMarketing a další. Na každé z těchto akcí jsem poznal někoho nového, kdo teď hodně zasahuje do mého života, a za to jsem moc rád.

Plánování práce a času

Poslední dobou jsem začal více s plánováním času, využíváním GTD a musím uznat, že posun v práci jde ihned vidět. V příštím roce mám plán to ještě více zdokonalit, testovat a doufám, že se mi to podaří. Pokusím se po určité době napsat hodnotící článek. Popravdě jsem tomu moc nevěřil a byl jsem k tomu skeptický, ale teď jsem rád, že jsem se do toho pustil.

Pomáhej ostatním a vše se ti vrátí

Vždy jsem byl názoru, že pokud já někomu pomůžu, tak se mi to jinde vrátí. Proto stále hodně aktivně pomáhám kamarádům okolo a lidem, kteří mě o to požádají. Mám tak možnost poznat nové lidi a hlavně můžu pomoct někomu s problémy, kterými jsem si již prošel. Zase na druhou stranu, jakýkoliv problém mě posílil, tak je možná dobré si jimi projít.

Naučil jsem se vážit si maličkostí

Poučení za celý rok je pro mě především v tom, že si člověk musí vážit maličkostí, ať jsou jakékoliv. Nikdy totiž nevíte, co se může stát nebo co nám život přinese a je třeba tak život užívat a mít úsměv na rtech. Nálada a pocity se u mě hodně odrážejí v práci a proto se snažím udržet si svou dobru náladu a mít radost z jakékoliv maličkosti.

Zhodnocení svého posunu

V celém článku jsem neuvedl ani jedno jméno v rámci svého posunu, protože těch lidí je tolik, že by to byl asi nejdelší článek v historii mého blogu :) Vím, že by si to všichni zasloužili, ale oni o tom ví a moc všem děkuji. Hlavně bych nerad na někoho zapomněl, a proto je to takto diplomaticky napsáno, jelikož je jich opravdu hodně moc! Celý rok hodnotím jako jeden velký skok kupředu a už se těším na rok příští. Mám spoustu plánů, budou spuštěny nové projekty a chci si konečně splnit sen, vlastní plně zařízený byt, tak snad se mi to povede. Jaké máte Vy plány pro příští rok? Jak hodnotíte rok stávající?

 

Kvasnička Jan

Autor článku se zabývá testováním použitelnosti, zvyšováním konverzních poměrů, návrhem webových aplikací, mentoringem projektů nebo služeb, monetizací a marketingem.

Podobné články

15 komentáře v článku “Ohlédnutí za rokem 2012” Komentáře jsou DOFOLLOW

  1. Pekne.
    Špatné lidi:
    Na ľudí mám čuch, s tým som ja zatiaľ nemál problém, klop, klop na drevo.
    Mám len dve neuhradené faktúry za celé obdobie podnikania a nepotrebujem na to zmluvy a iné papierovačky, do toho by som sám nešiel, považujem to za vyhodené peniaze.
    Stáva sa, že mi zaplatia aj trojnásobok toho, čo žiadam, takže ja som spokojný s ľudmi ktorými spolupracujem a asi aj oni, keď tak platia. :)
    S tými kamarátmi som na tom rovnako, mesiac som už nemal v papuli žiadny alkohol a ešte to asi pár mesiacov potrvá a to teraz cez sviatky veľa známych vôbec nevie pochopiť a aj teraz som mal niekde byť a sedím doma a píšem tento koment. :)
    Svoj prvý sraz s ľudmi z oboru som absolvoval s Vami a bol zatiaľ aj posledný, rád si vypočujem čo hovoria ľudia na tých prednáškach a väčšinou to je všetko dostupné potom na nete, takže to hlavné si z toho zoberiem a som na tom rovnako, ako tí čo tam sedia osobne. ;)
    Takže super si to zhodnotil, drž sa v novom roku a hádam sa vidíme budúci rok. ;)

  2. Honzo, hezky! Tomu co píšeš, naprosto rozumím :). Volného času je méně, na pivko se nedostaneš tak často, někteří to skousnou, jiní ne. Alespoň se vyfiltrují ti opravdoví přátelé – vlastní zkušenost.

    Skvělé je, že jdeš neustále kupředu, jak sleduju Tvůj blog. Vzděláváš se, což je super a je to u nezávislých konzultantů velmi důležité. To ale připomínat určitě nemusím :)

    Držím palce do roku 2013, s tím časem se to zlepší, uvidíš, chce to schopné lidi a ochotné klienty. Ti přijdou, dřív nebo později. Já třeba lidi, co chtějí “seo” vlastně ani neberu. Alespoň ne ty, kteří přijdou přes slovo “seo optimalizace” (ach jo, zas jsem to řekl a někde umřelo koťátko ;). Potřebujeme lidi, kteří budou hledat přímo nás. To jsou pak ti bezproblémoví a důvěřiví. Ovšem nesmějí se spálit, pak je to peklo.

    Ať se daří! Martin

    PS: moc díky za pochvalu a za odkaz :)

  3. Pingback: Ohlédnutí za rokem 2012 | Affilblog.cz

  4. Skvělé, tohle rád čtu. A i když je mi 19, v několika odstavcích se vidím. Ať už to tak nějak nevyšlo s výběrem lidí na začátku roku, přes mnohé sebevzdělávání (knížky, Restart), tuning organizace času, až po větší radost z maličkostí, kterou taky cítím. Něco z toho jsem vypsal i do svého reportu roku 2012. Takže taky přeji hodně štěstí do nového roku.
    Viktor Hanáček recently posted..Jaky byl rok 2012?My Profile

  5. Pingback: Můj rok 2012 – shrnutí | SeoPizza.cz

  6. pekné zhrnutie, je dobre ked sa stále vzdelávaš, aj ja sa plánujem v roku 2013 čo najviac vzdelávať

    PS: všimol som si že takmer každý bloger napísal zhrnutie svojho života za posledný rok, čo veľmi chválim, u niektorých blogerov a podnikateľov je vidieť veľký posun vpred
    Kanter recently posted..Cheaty counter strike 1.6.My Profile

  7. Pingback: Ohlédnutí za rokem 2013 aneb investice do vzdělání je pro mě ta nejlepší cesta | Kvasnička Jan - Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge