Podnikání v USA: Chudý Honza, bohatý John

V jednom ze svých článků jsem psal, že jsem si nakoupil podnikatelské a motivační knihy, abych si rozšířil obzory a ještě více se do práce motivoval. Jako první jsem přečetl knihu Jonha Vanhary, kterou jsem „zhltal“ za dva dny při práci. Musím přiznat, že kniha je psána velice poutavě a je plná praktických příkladů pro podnikání. Není to tedy klasická kniha, která Vás krok za krokem něčím provádí, ale je to spíše kolekce životních zkušeností a praxe.

John Vanhara

Začal v USA podnikat v roce 2002 s cílem vybudovat úspěšné firmy s minimem nákladů. Základem bylo pracovat chytře a využít spojení výhod internetu s výhodami podnikání. To se mu nakonec povedlo od realitní společnosti, přes společnost pro zakládání firem, prodeje kol, doručovací společnost Shipito a mnoho dalších. U nás v ČR je znám především díky působení v pořadu Den D.

Podnikání v USA

Chudý Honza, bohatý John

Kniha perfektně popisuje, jak se dá v USA s minimem financí dostat do pozice, kdy jste do konce života zajištěni. Je to cesta Honzy z ČR, který byl nucen se přejmenovat na Johna, jelikož Jan je dívčí jméno, který popisuje tipy pro podnikání. Tyto tipy může využít každý podnikatel, nejen pokud podnikáte v USA. Samotného mě překvapil přístup lidí v USA k práci nebo přístup samotných úřadů, tedy jak kde, ale i tak je to opravdu rozdíl oproti naší republice.

Hodně mě zaujala kapitola, kde John popisuje přímo začátky podnikání. Nekoupil si hned velký dům nebo neměl megalomanské vize, ale vše budovat postupně. Koupil si starší auto, měl menší domek, i když toužil po větším a všechny sny si plnil až postupně. U nás je to kolikrát naopak. Lidé nakoupí drahé notebooky, auta a oblečení a pak se diví, že jsou bez peněz a zjišťují, kde se stala chyba.

V knize je dále popsáno, jak založit firmu v USA, jak zde fungují bankovní služby a jak nakládat s kapitálem, jak se chovají dodavatelé, jak se s nimi domlouvat, jak pracovat se zaměstnanci a jak se zákazníky a spoustu dalších částí.

Co mi kniha dala

Co mě hodně nabudilo, že Johnův přístup. Než se pustil do jakéhokoliv podnikání, tak si dělal analýzy a zjišťoval celkový potenciál a zájem ze strany zákazníků. Poté si postupně procházel jednotlivými pozicemi, což mu umožnilo lépe automatizovat a popsat pracovní proces a přesně tak věděl, co může od zaměstnanců čekat a v jakém rozsahu. Tato zkušenost mu pak pomohla lépe řídit samotný business. Je to hodně o pracovitosti a píli.

Dále mě hodně zaujal systém automatizace jednotlivých kroků v podnikání a také přístupu k zaměstnancům, nebo právě zpracovávání jejich pracovních náplní. Sám se také snažím mít co největší rozhled a vyzkoušet si jednotlivé pozice nebo práce, abych pak věděl, co mohu očekávat.

Shrnutí knihy

Knihu doporučuji všem, kdo chce podnikat nebo těm, kteří potřebuji nabudit. Je to přesně o tom, že pokud někdo maká, tak to dotáhne daleko. Ostatní za Vás nic neudělají. Knihu nyní můžete stáhnou zdarma přímo na stránkách Johna. Tak nějak doufám, že John vydá ještě jednu knihu, kde bude popisovat své další zkušenosti.

Jak se Vám tato kniha líbila? Četli jste ji? Která pasáž Vás zaujala nejvíce?

 

Kvasnička Jan

Autor článku se zabývá testováním použitelnosti, zvyšováním konverzních poměrů, návrhem webových aplikací, mentoringem projektů nebo služeb, monetizací a marketingem.

Podobné články

5 komentáře v článku “Podnikání v USA: Chudý Honza, bohatý John” Komentáře jsou DOFOLLOW

  1. Mno tak já bych byl taky vděčný za malý domek…ale nemám ani na malý byt, natož ze začátku…holt USA je USA…jinak Johnovi jako fandím, podnikavej člověk, spoustu názorů sdílím…na přebujelost a nenažranost managementu, který on odmítá vpustit do firmy a dělá dobře :-)
    petr recently posted..Proč hoří halogeny nad linkou v kuchyni?My Profile

  2. Konečně jsem se dozvěděl proč si pan Vanhara vlastně změnil křestní jméno. Změně příjmení jsem rozuměl, ale ten John mi pořád vrtal v hlavě. Sám žiji v zahraničí a příjmení jsem kvůli háčku taky musel pozměnit, ale křestní beru jako něco nedotknutelného a proto snahám o přidávaní různých samohlásek. Že je Jan vlastně ženské jméno mne nenapadlo. Díky.

  3. Kolem knihy se motám už dlouho, ale navnadil mě na ní až tenhle článek. Hned jak najdu chvilku, pustím se do ní. Mimochodem, ani já jsem doposud netušil, proč se John přejmenoval :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge