Den JsmePodnikání: Time management od Davida Grubera a Rady do života od Radima Jančury

6.12.2012 se konaly hned dvě akce pod hlavičkou projektu JsmePodnikání. První akce byla nazvána „Způsoby organizace času, Time management“ na které prezentoval své zkušenosti David Gruber, který je služebně nejzkušenější školitel v ČR (od roku 1986). Díky tomu je nazývaný „první mezi lektory“. Druhá akce byla nazvaná „Rady do života“, kde prezentoval Radim Jančura, majitel společnosti Student Agency a člen správní rady Nadačního fondu pro boj proti korupci.

David Gruber: Způsoby organizace času, Time management

Jelikož se snažím vybudovat si co nejlepší návyky, tak mě tato prezentace velice zajímala. David Gruber je tvůrce originální české metodiky rychločtení a racionálního čtení, autor více než padesáti publikací, tří televizních vzdělávacích seriálů a stovek článků v novinách a časopisech, otec-zakladatel odborné disciplíny „techniky duševní práce“. Svou prezentaci pojal z trochu širšího spektra svého zaměření, nebyla tedy zaměřena na organizaci času a time management, ale bylo řešeno v podstatě vše z jeho zaměření. Navíc byla celá prezentace doplňována o praktická cvičení, což ji velice oživilo.

Nejprve začal obecnějším úvodem k disciplíně „Umění říkat ne“, se kterou já sám mám hodně problémy. Poté přešel na rychločtení, což bylo hodně zajímavé. Ve dvojicích jsme si vyzkoušeli, jak rychločtení funguje a jaký má vliv na oko. Hodně detailně byla popsána funkce oka při čtení a tato funkce byla také názorně demonstrována. Líbilo se mi tvrzení: „ať zrychluje jak zrychluje, tak je stejně při čtení nepozorný a samotný text méně vnímá“, což je má zkušenost z rychločtení. Navíc já si rád zvýrazňuji texty v knihách nebo důležité pasáže.

Asi nejlepší část byla zaměřena na vztah muži vs ženy. Pan Gruber definoval, co chce žena:

  • POPO – posedět a popovídat si
  • DUPO – duševní porozumění
  • VYPO – vycítit potřebu
  • VYCE – vyjadřovat lásku

Co chce muž:

  • UU – uvařeno uklizeno
  • SEZA – sex když se zachce
  • OSTA – obdiv stále
  • NESTA – nezatěžovat starostma

Krásně popsal, co chce dělat žena a co muž, zde jsou některé situace:

  • žena by si nejraději dlouze povídala a cítila mužův zájem, muž by se nejraději věnoval svým potřebám, nebo na to skočil a usnul
  • když bude v televizi sprint na 100 metrů, tak dámy, Váš muž by toho nejrychlejšího nejen že dohonil, on by jej předhonil, je totiž jednička i když je na světě 3mld mužů
  • muž doma nemusí nic dělat, byl přece v práci, svou povinnost již splnil
  • muž myslí jen když je to nezbytně nutné
  • ženy vysloví první věc, která je napadne, muž nad vším dlouho uvažuje a pak vysloví to nejlepší řešení

Spoustu z toho, co bylo řečeno, mi připomnělo scénky od ViralBrothers:


Musím říci, že prezentace byla opravdu poutavá, zajímavá a hlavně úsměvná, jelikož spoustu případů přesně sedělo na reálný svět a potulený smích byl slyšet stále, když návštěvníci vzpomínají na své zkušenosti. Také jsem si zakoupil jeho knihu Time management, na kterou mi napsal věnování a jsem na ni hodně zvědav. Hodně zajímavá osobnost se spoustou zkušeností.

David Gruber

Radim Jančura: Rady do života

Radim Jančura je majitel Student Agency, provozuje „žluté autobusy“ a vlastní společnost RegioJet. Prezentace začala historií podnikání, kdy pan Jančura začal podnikat již v 3 ročníku na vysoké škole a jeho pracovní náplní bylo zprostředkování aupair. Poté začal zprostředkovávat jazykové pobyty v zahraničí, první autobusy, letenky až po „žlutý vlak“. Jeho společnost má 1500 zaměstnanců a má obrat 6 mld ročně. Jeho jedinou investicí do podnikání bylo prvních 5 000 Kč, poté již všechny finance točil, aby vydělal více.

Hodně popisoval politiku ČD a konkurenčního boje, kdy je velice zajímavé sledovat, jak jedna společnost dokáže být zisková a druhá není zisková a „žije především z dotací“. Životní filozofií podnikání je být stejně drahý nebo o trochu levnější než konkurence, ale mít lepší služby. Zdůraznil také praktiky konkurenčního boje, kdy společnosti používají to, co funguje jiné, například pití zdarma. Za jeden z vlastních hlavních plusů považuje kávu zdarma, kdy se nejedná o levnou kávu, ale kvalitní značku, na kterou používají drahé stroje a musí nechat školit obsluhu.

Radim Jančura

Hodně otázek padlo na denní režim a překvapilo mě, že pan Jančura na vše používá telefonní hovory, minimálně email, pouze pokud je do 3 řádků, jinak zbytek odkládá. Dále nikdy nechodí na osobní schůzky, vše řeší přes telefon. Na dotaz směřovaný k sociálním sítím odpověděl, že ani moc neví, co to je, že tam byl někdy připojen, ale to je vše. I přes tento fakt sociální sítě v jeho firmě funguje velice dobře, což mnohé zarazilo.

Zde jsou některé jeho perly a zamyšlení:

  • dám Leu šanci, ještě pár týdnů a pak se s nimi svezu
  • za celý svůj život jsem přečetl 5 knih, a to počítám i slabikář
  • vysoká škola Vás naučí chlastat a nemusíte makat
  • dělím zaměstnance na A = dobrý zaměstnanec, B = aspiruje na Ačko, C = ten půjde
  • kontroluji každou korunu, každou fakturu a žádná koruna společnosti nejde pryč bez mého vědomí
  • ať mi programátor netvrdí, že to nejde, když znám if, then, tak musí jít vše
  • pro podnikání je důležité najít díru na trhu, já ji našel: ČD = černá díra
  • kdybych nepracoval, tak je ze mě asi alkoholik, co jiného chcete taky dělat, že

Zajímavý člověk, těžký pohodář se stálým úsměvem, tak se prezentoval a udělal na všechny velice dobrý dojem. Jsem moc rád, že jsem jej viděl v akci, jelikož když jsem četl článek kamaráda Přednáška (ing.) Radima Jančury na VŠB v Ostravě, tak mi bylo líto, že jsem tehdy nemohl jít, jelikož to bylo pouze pro studenty.

 

Kvasnička Jan

Autor článku se zabývá testováním použitelnosti, zvyšováním konverzních poměrů, návrhem webových aplikací, mentoringem projektů nebo služeb, monetizací a marketingem.

Podobné články

4 komentáře v článku “Den JsmePodnikání: Time management od Davida Grubera a Rady do života od Radima Jančury” Komentáře jsou DOFOLLOW

  1. Radim Jančura je velice zajímavá osobnost, nicméně ne všechno co říká na veřejnosti o ČD je pravda. Například včerejší OVM, kde řekl, že Pendolino, EC,IC a EX od Českých drah jsou zbytečně dotované. Právě tyto čtyři vlaky jako jediné vlaky od ČD dotované nejsou. Říkám je hodně zajímavý, ale někdy mě dokáže opravdu rozesmát :)
    Vojtěch Kotous recently posted..Vyhledávat nebo vyhýbat se spolupráciMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge