UXcamp Europe 2013 Berlín

Ve dnech 21-23.6.2013 se konal UXcamp Europe 2013 v Berlíně, kde jsem se vypravil společně s Tomášem Kolibou, se kterým jsem také byl na UXcampu v Kodani. Právě zde jsme stihli registraci, která byla otevřená pro 200 Němců a 200 lidí ze zahraničí. Všechna místa byla rozebrána během sekund, tak velký zájem o UXcamp je a nyní už vím proč. Celá konference je navíc zdarma. Tento report se pokusím co nejvíce zkrátit a vložit zde co nejvíce odkazů na zajímavé informace a přednášky. Více informací také můžete najít na Twitteru pod hashtagem #uxce13.

Místo konání

Berlín je nádherné město, které mě hodně okouzlilo spojením historie a nové architektury. Navíc jsme měli ubytování u jezera, kde byl obrovský klid a pohoda. Jsem moc rád, že jsme s Tomášem zůstali o dva dny déle a pořádně jsme si město prohlédli. Největším oříškem města je orientace v síti vlaků a metra, ale už druhý den jsme se všude dostali v pohodě a bez problémů. Nebudu se více o městě rozepisovat, jelikož by to vystačilo na samostatný článek :) Snad se zde dostanu i příští rok a znovu si město projdu.

UXcamp Europe 2013

Organizace

Hned na začátek musím vyzdvihnout organizaci. Bylo o nás perfektně postaráno. Stále jsme měli k dispozici jídlo, pití, malé občerstvení, místo pro networking, maximální spokojenost. Dostali jsme trička a přehledné jmenovky, které jako jediné byly stejné z obou stran, konečně někdo. Jak WarmUp party tak hlavní party v sobotu byly super. Jedinou výtku, kterou mám, byla právě k hlavní party, kterou jsme neměli samostatně, ale byla ve velkém klubu, kde byl volný přístup. Bylo tak horší se orientovat v tom, kdo je kdo, ale i tak to bylo super.

A jedena připomínka za ostatní: Odznáčky chyběly :)

UXcamp Europe 2013

Účastníci

Mezi účastníky bylo opravdu hodně Čechů, podle organizátorů okolo 80 přihlášených, což bylo opravdu super, jelikož jsem se více poznal se špičkou UX komunity v ČR a více jsem poznal jednoho bláznivého SEO konzultanta :) Všechny zde jmenovat nebudu :) Dále zde byli lidé ze Španělska, Belgie, Dánska a jiných koutů Evropy, ale také účastník z Číny a 2 z Austrálie. Nakonec zde bylo více jak 580 lidí.

PS: Musím zde přidat jednu poznámku, která padla několikrát: Ty Vaše české holky, to je krása :)

WarmUp party

První den se konala WarmUp party, kde byla pro účastníky pronajata celá hospůdka. Vše bylo v ceně, od piva, vína až po pizzu, která byla výborná. WarmUp party jsou super, jelikož už den před samotnou konferencí máte možnost poznat spoustu nových lidí, nebo si pokecat s těmi, které jste dlouho neviděli. Abychom byli další den čilí, tak jsme okolo 12 šli spát, ale většina ještě zůstávala.

Den první

Když jsme přišli, tak na nás čekala snídaně, kde jste si mohli vybrat z nejrůznějšího pečiva, dortíků, sladkostí atd. Jak to na konferencích barcampového typu bývá, tak hned na začátku začalo představení konference, co je to barcamp a poté se sešli řečníci, kteří prezentovali své přednášky. Podle počtu zájemců byli rozděleni do místností a byl jim přiřazen čas přednášky. Kompletní seznam všech řečníků prvního dne najdete zde. Výběr přednášek nebyl vůbec jednoduchý. Zde je výpis přednášek, které jsem navštívil.

Usability vs. UX – Jakob

Jakob bohužel neuvedl své celé jméno a jako twitter účet uvedl @jbtest, který je mrtvý. Pokud někdo budete vědět více, prosím napište mi to do komentářů, děkuji.

Svou přednášku začal igniterm Kitchen stories. Kdo nevíte, co je to ignite, tak doporučuji přečíst report z Kodaně, kde je to rozepsáno. Jelikož Jakob pracoval jako kuchař, tak srovnával, jaké to je vařit doma a v práci. Definoval 5 fází, díky kterým bude kuchyně fungovat:

  • Analyze, standardize, optimize
  • Plan & prepare
  • Declutter and get organized
  • Clean, safe, hygienic
  • Teamwork

Zde jsou nejzajímavější postřehy z prezentace:

  • Ux a usability jsou jen kousky velkého koláče, pracují společně
  • Doporučuje otestovat jakékoliv aplikace za pomocí hvězdičkového hodnocení 1-5, lépe tak zjistíte reakce
  • Buď se na olympijské hry díváš, nebo je prožíváš, jsi naštvaný nebo šťastný, stejné je to v porovnání Usability vs. UX
  • Kdyby to vše bylo jen o usability, tak bychom neměli bycykl, ale tricykl, protože se na něm bude jezdit lépe, tak proč tomu tak není?

Na závěr se zamýšlel nad tématem: Je velký rozdíl dělat UX pro zasvěceného člověka, nebo nikoli, i když je to technicky perfektní, což může být dobré pro geeky, ale pro normálního člověka nikoli. Jak to tedy udělat tak, aby byli všichni šťastní?

UXcamp Europe 2013 - Jakob

Establishing UX in a technology-driven Company – Berka UX

Toto byla jedna z nejzajímavějších přednášek, také díky hodně přínosné diskuzi, která zde vznikla. Přednášející neměl slide a přednáška byla hodně o praxi: 7 let a práce v zahraničí mluví za vše. Nyní pracuje ve společnosti kentico.com.

Hodně zajímavé bylo srovnání, když člověk přijde do firmy zvenčí na definovanou pozici, nebo když z jiné pozice přejde, jak se k němu ostatní staví nebo jak je jeho pozice vnímána. Když přijdete z venku, je to mnohem lepší a jednodušší, jelikož už jste brán jako expert a nemusíte o svých kvalitách ostatní přesvědčovat, jelikož vás nemají zaškatulkovaného na jiné pozici. Další hodně zajímavé diskuze byla na téma person ve firmě.

Nejvíce se mi ale líbilo doporučení, pokud ve firmě stavíte tým, tak začněte tím, že najdete někoho z firmy, 1-2 lidi, kteří ví hodně o firmě, produktu a pomůžou tak celému týmu jako celku. Dále se diskuze směřovala směrem ke spojení UX, product managementu a development týmu, kde se setkali různé názory a diskuze byla velice výživná.

UXcamp Europe 2013 - Berka UX

What is agile? – Michal Till

Bohužel na Michalovu přednášku jsem dorazil později, což mě mrzelo. Definoval části, které bychom měli využívat při budování aplikace:

  • Brain
  • Tools
  • Books
  • Machinery
  • Software

Použít 4 kroky a knowledge pro tvorbu aplikace je perfektní a tento způsob zde bude dlouho a dlouho. Dále se Michal zamýšlel nad tím, že samotné kódování je ta snadnější část. Za složitější považuje získání zkušeností lidí se samotnou aplikací a pak zapracování těchto zkušeností. Bohužel jsem nenašel Michalovy slide, snad je zveřejní.

UXcamp Europe 2013 - Michal Till

On beyond usability… – Eric Reiss

Eric je prostě hvězda, on nepřednáší, on má vlastní show. Kdo jeho přednášku někdy viděl, tak ví, o čem mluvím. Nejlepší řečník, co jsem zatím kdy viděl na vlastní oči. Práce s publikem a s informacemi, vtipnost, zážitek :) Bohužel Eric ještě nenahrál slide, jakmile budou, tak je zde doplním.

Během přednášky padly příklady na Usability. Například narážel na srovnání auta mercedesu cabrio a trabanta, kdy trabant zahlásí, že už není benzín, ale stále ještě má v nádrži 4 litry, což mercedes nemá. Pak dal příklad: chcete se dostat na letiště, prší a vy spěcháte, tak asi cabrio nebude ideální. Zajímavě pak pojal příklad plného koše, který již užitečný není, dokud jej nevysypeme.

Mě osobně se líbila ukázka vývoje tlačítek, kdy ukázal 3 příklady s posledním z iOS7, kde tlačítko nevypadá už klasicky a zkoušel jej mačkat :) Nebo příklad, jak lidé přemýšleli při vývoji iPod Shuffle, který člověk musí zmáčknout, aby jej připevnil, a většinou si přepnete písničku nebo něco provedete, protože je tak malý a má velké ovládání.

Zde jsou zajímavosti z přednášky:
  • Pokud máte jiný názor než guru oboru, udělejte to, je to jen názor
  • Mnoho lidí se stále dokola snaží vyvinout kolo

UXcamp Europe 2013 - Eric Reiss

Photo by Josef Jerabek

Večerní party

Party se konala v jednom velkém klubu, který měl ještě velkou nezastřešenou část před vstupem. Účast byla veliká, jelikož zde mohli i lidé mimo uxcamp, což bylo zvláštní, ale nakonec super. Tančilo se, popíjelo a jedno hluboko do noci. Sám jsem došel na pokoj v 5 ráno, prostě super.

UXcamp Europe 2013 - party

Den druhý

Jelikož party byla opravdu divoká, tak na druhý den přednášek jsme došli v podstatě na oběd. Druhý den proběhl stejně jako první, tedy přihlášením přednášek a pokračovalo se úplně stejně. Někteří měli stejnou přednášku nebo workshop, jiní to obměnili. Seznam přednášek z druhého dne naleznete zde.

KITSCH! Bad taste and loving it – Lutz Schmitt

Zde nejvíce řeknou samotné slide. Vypíšu ale několik zajímavých myšlenek:

  • Všechno můžeme udělat kýčem
  • Kýč není ironie
  • Kýč není špatný vkus, jde o úhel pohledu, který máme každý jiný
  • Zamyslete se, jaký je rozdíl mezi ironií, uměním a kýčem

UXcamp Europe 2013 - Lutz Schmitt

User Experience vs. Customer Experience – Niels Anhalt

V této přednášce byli zajímavé postřehy, ale spíše to bylo shrnutí pohledu a UX a CX, jaký je současný stav, proč chce být každý spíše UX designer, než člověk zaměřen na CX a jak se to bude vyvíjet v budoucnu. Více už napoví samotné slide.

UXcamp Europe 2013 - Niels Anhalt

Beyond responsiveness – Eric Reiss  

Závěrečnou řeč dne měl opět Eric, která byla hodně podobná té, kterou měl v Kodani. Eric zatím bohužel nenahrál slide, tak zde zatím vložím slide později, nebo se můžete podívat na jeho slideshare. Tato přednáška opravdu stojí za to a zase to byla show plná hodnotných informací. Škoda jen, že z ní není video.

UXcamp Europe 2013 - Eric Reiss

Další přednášky, na kterých jsem bohužel nebyl

Zde je seznam materiálů z jiných přednášek:

Design without critique is like a flower without water – Petr Štědrý

Design studio workshop – Petr Štědrý

Design for Non-Designers – Lennart Hennigs

Buttons suck!  – Petr Kosnar

Creating a large scale interaction pattern library – Wolf Brüning

A user centric marketing tool – Christian Vatter & Martin Jordan


Agile for all  – Stefan Böhland

4 steps from sadness til zen  – Eirik Hafver Rønjum

Quantified User – Wearable Sensors  – Scalable Content – Mark Melnykowycz

The UX of Bitcoin  – Tamim Swaid

Hands-on UX  – Reto Laemmler & Rahel Vils

UX Is Endangered  – Radek Matěj

Improving site search with search analytics – Audun Rundberg

Basics in User Experience Design, Information Architecture & Usability  – Sebastian Waters

Další články a odkazy

Fotografie

Zhodnocení konference

Pokaždé jsem přednášku nenavštívil, jelikož jsem si nemohl vybrat nebo jsem raději networkoval, i proto zde není výpis více přednášek. Konferencí jsem projel už hodně, ale zahraniční z Kodaně a zde z Berlína byly nejlepší. Přece jen mají několik let praxe a jde to znát, především také v ceně a práci se sponzory, kteří zde jsou hodně vidět. Kdo nebyl a zajímá se o UX, tak určitě příští rok bedlivě sledujte twitter, abyste tuto konferenci nepropásli.

Jak Vám se tato konference líbila? Zaujal Vás tento report?

 

Kvasnička Jan

Autor článku se zabývá testováním použitelnosti, zvyšováním konverzních poměrů, návrhem webových aplikací, mentoringem projektů nebo služeb, monetizací a marketingem.

Podobné články

5 komentáře v článku “UXcamp Europe 2013 Berlín” Komentáře jsou DOFOLLOW

  1. You amazingly come with really good posts. Thanks a lot for sharing your Article. Good to find an expert who knows what he’s talking about! this is more information that is great for future reference.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge