Jaká byla Škola návyků živě

Již jsem psal, jak Škola návyků od Pavla Říhy ovlivnila mé vnímání návyků a jak jsem s nimi začal pracovat. I proto jsem byl hodně zvědav, jak bude probíhat kurz živě. Toto setkání se konalo v Praze. Dojel jsem o den dříve a k mé smůle bylo v Praze krásně a vše bylo rozkvetlé, což bylo něco pro mou alergii. Ráno další den jsem šel na Školu návyků s horečkou, což nebylo úplně nejlepší, ale jsem moc rád, že jsem došel. Společně s Pavlem tuto akci pořádal Pavel Trojánek, který má s koučováním a budováním návyků velké zkušenosti.

Aktivní ale i pasivní zapojení

Sešli se zde lidé, kteří se do budování návyků zapojili aktivně, ale také pasivně, což pro některé bylo překvapení. Já jsem se zapojil aktivně, ale trochu jinak, než jak to prezentoval Pavel: 30 denní výzvou pro budování jednoho návyku. Ještě před zakoupením kurzu jsem na sobě v tomto směru pracoval a začal jsem měnit hned několik návyků najednou především ohledně práce a osobního vzdělávání, což se mi úspěšně povedlo. Chtěl jsem si sám vyzkoušet, zda mám na to změnit více věcí najednou a v kolika z nich selžu.

Škola návyků

Různé pohledy a různí lidé

Sešli se zde opravdu různí lidé všech věkových skupin a byla z toho super parta, která se aktivně zapojovala do diskuzí a říkali si, co jim fungovalo a co nikoli. Jako vždy pro seznámení byl nejlepší oběd, kde se lidé rozpovídali nejvíce. Mezi nejčastěji budované návyky patřily:

  • Ranní vstávání
  • Cvičení a sport
  • Definování času na práci
  • Chodit brzy spát
  • Splnit hlavní úkoly pro daný den a vůbec si je nadefinovat

Škola návyků

Program

Dopolední část byla o opakování toho nejdůležitějšího a vše jsme si zapisovali do pracovního sešitu, který Pavel pro tuto akci speciálně připravil. Odpoledne už jsme se věnovali přímo budování jednoho návyku, u kterého jsme definovali vše, abychom mohli v brzké době s budováním začít. Já jsem si zvolil čtení knih každý den 30 minut, snad se mi to povede. Začínám v pondělí 13.5.2013. Na konci celého dne jsme se rozdělili do dvojic a dostali lístečky, kde jsme měli napsat, co uděláme, pokud návyk nezvládneme vybudovat. Toto byla asi nejlepší část dne, jelikož někteří budou muset běhat po Václaváku nazí :) Zajímavá motivace.

Abychom neměli šanci usnout, tak si pro nás Pavel Trojánek připravil aktivní cvičení, ať už ve skupinách nebo samostatně, a to bylo zase něco, co celou skupinu více stmelilo. Ještě jsem na takové akci nebo školení nebyl a musím uznat, že to byla příjemná změna. Na konci Pavel Trojánek založil mastermind skupinu, ve které mohou lidé přímo s ním budovat návyky po dobu půl roku. Snad pak tyto poznatky a výsledky někde napíše, abychom zase měli o další příklady navíc, jak uspět nebo nikoli.

Škola návyků

Shrnutí celého dne

Za sebe jsem moc rád, že jsem se Školy návyků živě účastnil, jelikož jsem mohl poznat problémy ostatních při budování návyků, ale také jsem získal spoustu jejich rad, jak si některé budování usnadnit. Pavlové si to velice dobře připravili. Ještě rok zpět jsem vůbec nevěděl, co návyky jsou a jak s nimi pracovat a dneska bych si bez toho svůj život nedokázal představit. Pavel slíbil, že bude opakování školy návyků a těm, kteří mají s jejich budováním problémy, ji mohu jedině doporučit.

 

Kvasnička Jan

Autor článku se zabývá testováním použitelnosti, zvyšováním konverzních poměrů, návrhem webových aplikací, mentoringem projektů nebo služeb, monetizací a marketingem.

Podobné články

7 komentáře v článku “Jaká byla Škola návyků živě” Komentáře jsou DOFOLLOW

  1. O tomto školení jsem slyšel už dříve, ale po pravdě moc efektu nevěřím. Myslím, že je docela rozdíl mezi tím udělat si denně 30 minut času na nějakou aktivitu /no offence/ a změnit nějaký zásadní životní návyk (přestat dělat něco, na čem jsem závislý, ať už Fejsbukování, pití kafe,..). Na závislosti už podle mě nebude stačit pár základních věcí z osobního rozvoje, ale imho je potřeba jít do hloubky, najít příčinu a zjistit, proč vlastně daný návyk vůbec dělám. Takovou věc asi neodhalím během jednoho setkání. I když teď si říkám, že takhle asi nebylo školení směrováno.
    Radek recently posted..Epizoda 23 – The Love Spell PotentialMy Profile

    • Byl jsem tam taky a dovolim si reagovat. Ano, takhle opravdu skoleni smerovano nebylo. Napadaji me k tomu 2 veci:
      1)soucasti budovani/zmeny navyku je prave i analyza soucasneho stavu(kdy a proc to delam), ovsem souhlasim, ze ne vzdy je schopny si to clovek sam rozpitvat do hloubky
      2)je dulezity jit postupne a zacit budovanim jednodussich navyku a postupne pridavat na obtiznosti. myslim, ze potom jde zvladnout i silna zavislost.

    • Toto setkání bylo jako ukončení celého procesu toho kurzu, kterým jsme všichni prošli, ať již aktivně nebo pasivně. Je to, jak píšeš, tedy zlozvyk se bude odstraňovat daleko hůře, než denní čtení 30 minut. Já už jsem si třeba překopal vstávání a návyky ohledně práce, emailů a telefonu atd, o čemž už jsem psal. Jednoduché to nebylo, ale dá se to vše zvládnout. Určitě doporučuji začít nad návyky uvažovat a kouknout alespoň na jeho 3 první videa, které mi dali asi nejvíce.
      Kvasnička Jan recently posted..Pozvánka na 3. ročník Affiliate konference a odpověď na jednu zajímavou otázkuMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge