Zamyšlení začínajícího blogera

Sám čtu hodně blogů, ale až teprve ve chvíli, kdy jsem začal psát vlastní blog, jsem si uvědomil, nad kolika detaily se bloger musí zamyslet. Možná, že jsem až velký puntičkář, ale rád bych nabídl svým čtenářům to největší pohodlí při čtení nebo práci na mém blogu. Proto jsem se rozhodl připravit malý dotazník, který by mi dal relevantní odpovědi. Díky nim svůj blog přizpůsobím. Možná se Vám budou některé otázky zdát jako “blbosti” nebo zbytečné dotazy, ale doufám, že i přes tento fakt dotazník vyplníte. Dotazník můžete nalézt tady. Zde je seznam otázek, na které mě zajímají Vaše názory:

  • Zarovnání textu doleva nebo do bloku?

    Dalo by se říct, že je to nepodstatná otázka, ale sám vím, že někomu vadí, když je text zarovnán do bloku. Zase na druhou stranu já mám raději text zarovnaný do bloku. Jak se na to díváte Vy?

  • Úvodní strana blogu – je důležitá délka výpisu článků?

    Další otázka, která se zdá být velice nepodstatná. Mě samotného ale zajímá, zda máte raději delší úvody k článkům, nebo spíše kratší úvody? Někde jsem dokonce viděl, že mají celý článek na hlavní stránce, co si o tom myslíte?

  • Počet článků na úvodní straně?

    Opět další ze série otázek, které se zdají být nepodstatné. Já považuji na optimální počet článků 5, ale možná, že se mýlím.

  • Postranní panely na blogu, jaké využíváte?

    Jaké panely, správně řečeno widgety a ostatní prvky, používáte nejčastěji jako čtenář blogu? Které jsou pro Vás nezbytné a které naopak nepodstatné?

  • Pořadí postranních panelů?

    Jaké pořadí je podle Vás nejlepší?

  • Jsou důležité úvodní obrázky k článkům, nebo nejsou až tak podstatné?

    Zaujme Vás úvodní obrázek u článků, nebo Vás spíše “otravuje”? Jak se na ně díváte v případě, že jsou spíše obecné a nejsou relevantním přínosem pro daný článek?

  • Zvýrazněná slova v článcích

    Otravují Vás zvýrazněná slova v článcích?

  • V kolik hodin je nejlepší vydat článek?

    Je podle Vás některý čas lepší pro vydání článku než jiný?

  • Komentáře a odpovědi na ně

    Odpovídáte na všechny komentáře, nebo jen na ty, co Vás samotné zaujmou nebo je v nich nějaká otázka? Jak k tomu přistupujete?

  • Jak často publikovat články?

    Odpovědi na tuto otázku mě hodně zajímají. Jaký je podle Vás ideální počet článků na týden, měsíc? Aby to čtenáře neotravovalo, nebo aby jich zase nebylo málo. Vím, že je to hodně individuální (u Draga se s články počítá každý den), ale zajímal by mě Váš názor.

  • Velikost písma

    Jaká je podle Vás ideální velikost písma samotného textu?

  • Dlouhé odstavce nebo raději kratší?

    Čtou se Vám lépe delší nebo kratší odstavce?

  • Barvy písma

    Jak se díváte na střídání barev písma? Máte raději jednu barvu v článků, nebo střídání barev? Tím myslím i změnu barvy při citování nebo pro nadpisy.

  • Střídání fontů

    Měl by podle Vás být článek psán jedním fontem, nebo Vám nevadí jejich střídání?

  • Délka článků

    Sám vím, že pokud někdy vidím dlouhý článek, i když tématem zajímavý, tak se mi do jeho čtení moc nechce a odkládám to a odkládám, až na něj zapomenu. Je podle Vás nějaká ideální délka článku? Existují určitě výjimky, kdy je délka nutná, třeba v případě kompletní analýzy akcií Wedos od Inwebstora to bylo na místě.

Napadají Vás ještě nějaká další možnosti, u kterých by se měl bloger zamyslet? Budu vděčný za jakékoliv reakce.

Zde je dotazník připraven k tomuto článku. Dotazník bude vyhodnocen a týden a chtěl bych Vás poprosit o jeho následné sdílení, děkuji.

 

Kvasnička Jan

Autor článku se zabývá testováním použitelnosti, zvyšováním konverzních poměrů, návrhem webových aplikací, mentoringem projektů nebo služeb, monetizací a marketingem.

Podobné články

7 komentáře v článku “Zamyšlení začínajícího blogera” Komentáře jsou DOFOLLOW

  1. Rád bych dotazník vyplnil, ale u většiny otázek mi chybí odpovědi, které bych já dal. Asi jsem divnej ;) Tak hned třeba úvodní strana blogu, ta mě vůbec nezajímá. Ke článkům se dostávám poprvé přes doporučení, případně vyhledávání a dávám si je do RSS. Ze čtečky pak chodím na článek, který mě zaujme přímo. Takže je mi úplně jedno, jaké widgety a v jakém pořadí na stránce jsou. Nebo počet článků za týden… Nejzajímavější autoři, které čtu, píší článek jednou za měsíc i mnohem déle… Taky mi přijde irelevantní čas vydání článku. Čtečku si otevřu, když mám čas já a je ni tedy jedno, kdy autor článek vydá. A tak dále…

    • Děkuji moc za názor. V článku a dotazníku jsem se spíše zamýšlel nad prostředím blogu, než nad samotným způsobem, jakým se na nové články dostaneme. Poučení pro mě pro příště: Při vytváření dotazníku dát volnější ruku respondentům. Ještě jednou díky za názor.

  2. Dotazník jsem odeslal, je pravda, že spousta odpovědí si zasloužila políčko pro individuální odpověď, protože je to kolikrát blog od blogu. No také jsem zvědav, na nějakou hodnotící statistiku tohoto dotazníku.

  3. Nad čím by se začínající bloggeři měli zamyslet je odkazování na další zdroje informací. Zejm. v oboru internetového marketingu s tím má většina pisálků problém, protože “přece nevodkážu na konkurenci”. Velká část příspěvků na blogu jsou tak jen převlečené obchodní cancy.
    Lukáš Pítra recently posted..Ach ty SEO textyMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge